Isten tűzoltója: Szent Flórián

Kategória:
Helyi téma, Város hírei

Létrehozva:
2022-07-23 11:03:52

Cikk írója:
Léner Katalin


Isten tűzoltója: Szent Flórián


Ki volt Szent Flórián? 

Szent Flórián (240. körül – 304. május 4.) keresztény vértanú, a tűzoltók védőszentje, de úgy is hívták: Isten tűzoltója.

A 3. század második felében élt, ekkor vette fel a keresztény hitet. Magas rangú katonatisztek leszarmazottjaként egy római légióban századosként szolgált. A kor a kereszténység szempontjából viszonylag nyugalomban, békében telt, így Flórián békésen vett búcsút a hadseregtől, s mint kiszolgált katona Noricum tartományban, Mantemban (Krems mellett) telepedett le. Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban azonban újra kitört a keresztényüldözés. Amikor ő tudomást szerzett arról, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch an der Enns) fogságba ejtettek 40 keresztényt, a foglyok segítségére sietett. A városba érkezése előtt nyíltan megvallotta keresztény mivoltát, ezért elfogták, és bíróság elé állították. Egykori katonatársai vitték a bíró elé. Büntetésként megbotozták, és arra ítélték, hogy kővel a nyakában az Ennsbe dobják. A kivégzést 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt. Holttestét egy Valéria nevű özvegy temette el.

Sírja felett templomot építettek, amelyet a bencések, majd a lateráni kanonokok gondoztak, körülötte híres kegyhely épült ki. Tisztelete főként Bajorországban, Ausztriában és Lengyelországban terjedt el, gyakori még Szlovénia és Horvátország területén, ahol ma is szokás főként a vidéki tűzoltószertárak épületét Szent Flóriánt ábrázoló festménnyel ellátni. Árvizek és tűzvészek ellen védő szent, délnémet és osztrák területeken szokás volt a család egyik fiúgyermekének a Flórián nevet adni, a szent tisztelete által a ház védelmét remélve a tűzvésztől. A tűzoltók, a kéményseprők, valamint Linz, Felső-Ausztria és Krakkó védőszentje.

 

Forrás: wikipedia

 

Kezdetben az árvizek ellen kérték segítségét. A hagyomány szerint ifjúkorában imádságára kialudtak egy égő ház lángjai, ennek hatására a 15. század végén már inkább elsősorban a tűzzel hozták kapcsolatba.

Tisztelete Magyarországon a középkor végén Szepes vármegye németlakta vidékein kezdődött, majd a 17. században terjedt el általánosan.

1999 óta ünnepnapján, május 4-én tartják a tűzoltók világnapját.

 

 

Mi történt 304. május 4-én?

Diocletianus császár uralma alatt, 303-ban ismét kitört az egyházüldözés. Amikor Flórián megtudta, hogy az Enns-parti Laureacumban (ma: Lorch) elfogtak negyven keresztényt, útra kelt, hogy amiben csak tud, segítségére legyen a foglyoknak. Mielőtt még beért volna a városba, önként föltárta keresztény voltát. Elfogták és Aquilinus bíró elé vitték, aki megbotoztatta, és arra ítélte, hogy nyakában kővel vessék a folyóba. Az ítéletet 304. május 4-én hajtották végre: az Enns hídjáról taszították le Flóriánt.

 

 

170 éves a Diósd központjában látható Szent Flórián-szobor

Diósd központjában látható a balusztrád alapon nyugvó egész alakos, mészkőből készült Szent Flórián-szobor.

Talapzatán a következő szöveg olvasható:

„Az 1852. május 4-i nagy diósdi tűzvész emlékére állította Tranger Benedek 1852-ben. Diósd Községszépítő és Műemlékvédő Alapítványa, Diósd község önkormányzata restauráltatta 1998-ban.”

 

Forrás: Dr. Pinczés Sándor / kozterkep.hu

 

A nagy diósdi tűzvész egy hatalmas vihar miatt keletkezett, amelynek következtében a három párhuzamos utca nádtetős első házai mind leégtek. Május 4-én hajnalban azonban, éppen Flórián-napra virradóra óriási eső oltotta el a tüzet.

A homokkő szobor a diósdi tűzvész emlékére lett felállítva. Az 1900-as évek második feléig minden év május 4-én könyörgő körmenetben vonult a település lakossága az egyik leégett ház előtt álló szoborhoz, a tűzoltók védőszentjéhez.

 

Forrás: András / kozterkep.hu, szoborlap.hu

 

A barokk szobor jelen pillanatban is rongálódott, újabb javítást igényelne.

 

 

Forrás:

katolikus.hu

midio.hu

Felső kép: András / kozterkep.hu

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »