Település:
Pest megye, Diósd

Létrehozva:
2022-01-15 18:00:47


Felső és alsó kőbánya


Már az 1700-as években iparszerűen bányászták a követ Diósdon.

Diósd nyugati határában mészkővonulatú magaslat látható. Már a 18. században megkezdődött a kő fejtése, már az 1700-as években iparszerűen bányászták a követ Diósdon. Ezzel munkát adtak a férfi lakosságnak. A kitermelt követ az ország különböző részeibe szállították. Diósdi mészkőből épült sok budapesti bérház, felhasználták a Parlament, a Műszaki Egyetem építésénél és a budai Vár helyreállításánál is.

 

 

Az itt található kőzetek, a bennük megbúvó kövületek a régmúlt idők megbízható tanúi. A folyóvízi kavics és homok felhalmozódása szárazföld jelenlétére utal, a sósvízi állatok maradványai a tenger egykori létezését bizonyítják. Ezek anyaga 12-15 millió éve rakódott le. A legidősebb kőzetek a legrégebben élt állatok kövületeit, lenyomatait őrizték meg.

A területet sokáig nem építették be az omlásveszély miatt, ezért  korábban a Tétényi-fennsík szinte valamennyi védett növényfaja előfordult itt is.

 

 

A felső kőbányától a falu felé jövet egy hajdani kocsiút fákkal, vadvirágokkal szegélyezett mély bevágásában magas, meredek, lecsiszolt kőfal vonzza magára a tekintetet. Ez a „kis kőbánya" maradványa. Az 1700-1800-as években Diósd lakosai munkavégzés, illetve némi fizetség ellenében itt fejthettek követ házuk, présházuk építéséhez.

A követ felhasználták még kerítések, sírkövek, szobrok, vízszűrők és súrolópor készítésére. Az 1950-es években a tétényi hizlaldába is szállították, ahol megőrölve a disznók etetésénél csonterősítő mészként alkalmazták.

 

 

Az 1900-as évek közepe táján a bányaüreg nagy területen beomlott. A megmaradt bányarészen még az 1980-as évekig folyt a kitermelés. Néhány éve került sor a bánya helyreállítására. A szép természeti környezet a szabadidős rendezvények kedvelt színhelyévé vált. A vidék leglátványosabb formáit a mészkövek alkotják, amelyeket a bennük található ősmaradványok alapján két típusba oszthatjuk: lajta mészkő és szarmata mészkő. A vidék legkevésbé ismert kőzete a bentonit, amely sokoldalúan hasznosítható a Diósd határában található kvarchomokkal együtt.

Nemcsak felszíni, hanem tárnaszerű bányászat is folyt Diósdon. A tárnák ma gombapinceként szolgálnak.

 

 

Az egri Geotheam Kft közel két éves munkájának köszönhetően ma az egykori életveszélyes, szeméttel fertőzött terület már biztonságos, a természet szerelmesei számára különleges és szép parkká változott, azonban mára a növények egy része kipusztult, vagy csak néhány példány található meg belőlük. 

 

 

Forrás:

tortenetekkepekkel.blogspot.com

diosd.hu

hu.wikipedia

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Városi magazin cikkek

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »